RSS

61.5.2. KENALI SILAT CEKAK – Tumpuan Mata.

27 May

Pegangan Konsep Gerak.

Berdasarkan tulisan lalu, jelas pada kita tentang kepentingan berada di bahagian belakang lawan. Prinsipnya, pandangan kita pada kedudukan lawan perlu jelas dan meluas. Tidak ada penghalang. Manakala pandangan lawan pada kedudukan kita perlu terhalang atas sifat kedudukan kita yang berada di belakang. Tapi, kalau dua-dua pesilat bagi belakang, sama-sama tak nampak. Bolehlah bersilat dalam gelap. Silat gelap.

Fahaman kita pada prinsip kedudukan di bahagian belakang lawan perlulah berlapis. Jangan berfaham selapis atau sehala. Lurus bendul. Kalau tidak, timbul pelbagai persoalan yang bukan-bukan. Misalnya pasti ada yang bertanya,, “kenapa pulak dalam pelajaran enam tolak enam, kedudukan kita berhadapan; bukannya di belakang.”

Semua persoalan anak didik kita, kena dijawab. Mungkin pada kita persoalan yang sedemikian adalah remeh. Tapi, pada mereka yang menimbulkan persoalan, tentunya menghadapi masalah pemahaman yang kronik. Jawapan kita perlu berhati-hati supaya tidak mengguris perasaan hati, walaupun persoalan yang ditimbulkan anak didik kita menyakitkan hati.

Kedudukan asal kita ketika menghadapi lawan adalah secara berdepan. Kecualilah lawan kita bagi belakang. Proses tindakan gerak kitalah yang memerlukan kedudukan yang menghalang pandangan lawan. Tidak kiralah sama ada dalam sistem serangan atau sistem mempertahankan diri. Konsep enam tolak enam ialah kembali kepada kedudukan asal.

Dalam fahaman biasa, kalau enam tolak enam maka jawabnya kosong. Kena kira semula. Maknanya kembali kepada kedudukan gerak mula iaitu berdiri secara berhadapan. Proses gerak boleh dimulakan semula sama ada hendak menunggu serangan atau memulakan serangan. Dalam proses itu, jika kita ingin ‘keluar’ dari ‘medan pertempuran’, prinsip enam tolak enam boleh diguna pakai. Kembali ke kedudukan asal. Mula balik dan seterusnya, seterusnya.

Ada yang bertanya, ketika menghadapi lawan, pandangan kita perlu ditumpukan pada bahagian mana. Persoalan itu kadang kala menjadi popular dalam proses kita memahami gerak. Dalam tulisan ini saya cuba membuat perbincangan berdasarkan pengalaman saya bersilat.

Ketika menghadapi lawan, ada yang kata pandang dada, ada yang kata pandang pusat, ada yang kata pandang bahu, ada yang kata pandang tangan dan macam-macam pandang lagi. Saya tak nak komen. Tak berani kata salah atau betul. Masing-masing ada alasannya.

Cuma, ramai yang berkata, berhati-hati pandang mata. Pandangan pada mata boleh mendatangkan mudarat. Banyak juga petua persilatan lain yang melarang ahli silatnya melihat mata ketika berhadapan dengan pihak lawan. Saya difahamkan tenungan pada mata boleh membawa kesan buruk. Pada mereka yang ada ‘kuasa tenungan’ boleh mempengaruhi fikiran seseorang. Itu sebab agaknya, kes-kes yang melibatkan pukau adalah berpunca dari kuasa renungan mata. Oleh itu petua mereka, jangan pandang bahagian mata. Pandang pada tempat lain. Setakat ini tidak pernah dengar akan kesan buruknya memandang tempat-tempat lain pada kita. Kecuali pandang pusat lama-lama. Lain ingatan dan tafsirannya.

Samalah agaknya persoalan apabila ditanya,”Bila tengok wanita cantik, bahagian mana yang menjadi tumpuan”. Hal yang demikian tentunya bergantung pada individu yang tertentu atas kepentingannya. Mereka yang berminat pada muka, akan beri tumpuan pada muka. Jika berminat pada rambut, akan menumpukan perhatian pada bahagian rambutnya. Tapi kalau pakai tudung, alamat melepas. Kalau berminat pada bahagian pusat, maka pusatlah tempat tumpuannya. Bila waktu malam, apa yang dilihat maka itulah yang dapat dibayang. Bahagian-bahagian lain, tak tergambar langsung. Pada saya, tentunya saya suka meihat secara keseluruhannya. Dapat gambaran yang lebih luas. Macam mana agaknya tumpuan wanita pada lelaki. Tak boleh jawab.

Pandangan orang-orang buta juga adalah berfokus. Pandangan mereka adalah berdasarkan mata hati. Bahagian yang dipegangnya akan memberi kesimpulan tentang sesuatu objek. Kalau dicontohkan seekor gajah, bahagian yang dipegangnya adalah merupakan tumpuannya untuk memberi gambaran tentang gajah. Itulah tafsirannya bagi menggambarkan seekor gajah. Misalnya, kalau pegang ekor gajah maka digambarnya gajah itu seperti mana bahagian ekor yang dipegangnya. Kalau dipegangnya punggung gajah maka itulah gambaran gajah pada tafsirannya.

Hal yang demikian tentunya berbeza dengan orang yang celik. Pandangannya lebih meluas, meliputi seekor gajah yang mempunyai pelbagai anggota badannya. Mana mungkin ekor gajah atau punggung gajah dilambangkan sebagai gajah seperti mana gambaran yang diberi oleh orang buta. Maknanya, mata yang celik berkemampuan memberi gambaran yang sepenuhnya tentang sesuatu objek.

Saya ada terbaca artikal yang berkaitan dengan konsep fokus dalam pandangan. Dikatakan padangan orang lelaki tak sama dengan pandangan wanita. Pandangan orang lelaki lebih luas dan tumpuannya adalah secara keseluruhan. Kalau memandu kereta, bidang pandangannya lebih luas dan sensitif dengan apa yang berlaku di sekeliling. Berbeza dengan kaum wanita. Pandangan mereka lebih berfokus. Tumpuannya pun berfokus.

Itu sebabnya kalau mencari carum yang hilang, kaum wanita lebih cepat untuk mendapatkannya. Akan tetapi ketika memandu kereta, biasanya kita takut dengan pemandu wanita. Tak berani ikut belakang. Pandangan yang berfokus menjadikan sifat mereka tak peduli apa yang berlaku di sekeliling. Ketika memandu, tumpuannya tertumpu di hadapan. Kalau nak memotong, tak peduli apa yang ada di kiri atau di kanan. Pakai redah. Itulah pendapat hasil pembacaan saya secara tidak langsung dalam satu tulisan dalam akhbar.

Pengetahuan dan pengalaman saya bersama Ustaz, sentiasa saya jadikan alasan bagi menjawab persoalan tumpuan pandangan pada lawan. Selalu saya tegaskan kepada anak didik saya. Setelah tamat silat, pandangan kita adalah secara keseluruhan. Pandangan kita perlu nampak semua pergerakan lawan.

Pandangan yang berfokus adalah dalam masa pembelajaran. Pandangan penuntut adalah berfokas pada satu-satu bahagian badan, bergantung pada sukatan pelajarannya. Hal yang demikian adalah sangat membantu pada para penuntut yang baru mula menceburi persilatan SC untuk memahami pergerakan lawan.

Walau bagaimanapun, pandangan yang sedemikian tidak menjadi satu amalan yang berterusan. Setelah tamat silat, pandangan kita adalah secara keseluruhan. Tumpuan yang berfokus akan mendatangkan kelemahan untuk memahami gerak secara keseluruhan. Tumpuan yang berfokas boleh menyebabkan kita mengarah tumpuan secara ‘paksa’ pada satu-satu tempat atau pada satu-satu bahagian. Tindakan yang sedemikian juga memungkinkan sifat alpa pada bahagian atau tempat yang lain. Saya akan menghuraikan huraian pendapat saya seterusnya dalam tulisan yang berikut.

 
Leave a comment

Posted by on 27/05/2013 in Persilatan

 

Comments are closed.

 
%d bloggers like this: